NL
  • Power Solutions (PS)

Hoge vermogens optische connectoren

Diamond gebruikt verschillende technieken voor zijn connectoren om hoge optische vermogens intensiteit bij de overgang van de ene vezel op de andere te beheren. Deze technieken zijn allemaal gebaseerd op de vergroting van de optische lichtbundel. De toename van de spotgrootte en de daaruit voortvloeiende afname van de lokale vermogens intensiteit  worden benut om het risico op omkeerbare of catastrofale storingen, vanwege thermo-mechanische effecten, te verminderen.

PS Collimated (Contact)

Diamond's PS-interfaces zijn contactoplossingen voor SM-vezels die ondersteuning bieden bij hogere optische vermogens aan het koppelvlak van de connectoren.
In vergelijking met standaard SM-vezels wordt de modusgrootte 4 à 5 keer vergroot en gecollimeerd door het inlassen van een endcap die bestaat uit een stukje GRIN-vezel.
Dit vermindert op een doeltreffende manier de vermogens intensiteit aan het oppervlak van de connector waardoor het risico op grote beschadiging verkleind  en/of anderzijds de bestendigheid tegen stof verbetert.

PM-PS Collimated Polarization Maintaining (Contact)

Power Solution technologie kan zowel op standaard SM-vezels worden toegepast als op polarisatie behoudende of gepolariseerde vezels. Als de vezel met endcap in de ferrule wordt ingebouwd, kan de ferrule in de meeste connectoren worden gemonteerd. De E-2000 ™, F-3000 ™, Mini-AVIM en DMI genieten daarbij de voorkeur.
Dankzij de active core alignment, kunnen lage dempingen en daarmee gepaarde gaande hoge reflectiedempingen behaald worden tot een vermogen van maximaal 6 W, indien gekwalificeerde vezels gebruikt worden. Voor polarisatiegevoelige toepassingen biedt de actieve polarisatie-oriëntatie de beste as-uitlijning.

PSm Power Solution Multimode (Contact)

Vanwege de behoefte vanuit de laserindustrie aan modulariteit en flexibiliteit voor optische vermogens in het bereik van 10 W en hoger, heeft Diamond een vol contact PSm-interface steekbare connector ontwikkeld die gestoken en er uitgetrokken kan worden, in tegenstelling tot een gelaste vezel. Erkende normen ontbreken, vooral bij MM-glasvezelconnectoren met grote diameter. Desondanks produceert Diamond optische interfaces van superieure kwaliteit, zowel op het gebied van axiale uitlijning – dankzij de active core alignment - als bij het polijsten van het vezeloppervlak.
Elke connector wordt 100% gecontroleerd om de beste optische prestatie te bieden en de hoogst mogelijke betrouwbaarheid.
Naast de vezelconnectoren speelt de koppelbus een belangrijke rol. Diamond’s koppelbussen zijn speciaal ontworpen om zwaardere thermische belasting te verdragen zonder in te boeten op robuustheid en gebruiksgemak.
PSm-interfaces zijn beschikbaar voor E-2000 ™ en DMI met MM vezels met typische kernafmetingen van 100 en 200 μm. De haalbare  optische vermogens lopen in de honderden Watts afhankelijk van de kenmerken van de vezel en de connectorconfiguratie. In principe mogen optisch connectoren nooit worden losgekoppeld bij hoge vermogens, maar de E-2000 ™ -connector kan met extra vergrendeling/interlock mogelijkheden worden geleverd, waardoor de veiligheid vergroot word.

PSf Free Space (Diverging)

De PSf-interface is afhankelijk van een contactvrije configuratie waarbij de vermogens intensiteit aan de glas-lucht-interface aanzienlijk vermindert vergeleken bij de vermogens intensiteit bij de conventionele vezels. Dit wordt bereikt door een transparante endcap aan de vezel te lassen zodat de geleide bundel kan divergeren en expanderen voordat ze de interface bij de materiaalovergang raakt. Hetzelfde principe is van toepassing bij het focusseren  van een high power lichtstraal in een vezel. Deze technologie kan worden toegepast op MM- en SM-vezels, zowel als op PM-vezels.
De PSF-interface van Diamond kan in de body van elke connector ingebouwd worden.
Spot size bij de glas-lucht-interface en straal divergentie  zijn afhankelijk  van het soort vezel en de lengte van de endcap.

PSb Ball lens

De PSb-opstelling is een contactvrije interface die een expanded beam  van een MM-vezel toelaat door middel van een externe sferische lens. De opto-mechanische uitlijning tussen vezel, ferrule en lens is afhankelijk van de active core alignment. De grootte van de gecollimeerde lichtbundel in free-space is voldoende om te zorgen voor een
veilige hantering van medium tot hoge optische vermogensniveaus, zelfs bij  verontreiniging van het koppelvlak.
PSb-interfaces worden meestal in robuuste connectoren ingebouwd zoals de Diamond X-BEAM PS, die tot vier glasvezellenstermini kan bevatten.

PSl Lensed (Focused)

De divergentie of convergentie van een optische lichtbundel op de fiber-to-air-interface kan worden aangepast  door het veranderen van de lengte van de GRIN lens die aan de vezel gelast kan worden.

De positie van het brandpunt en de conusdikte van de  lichtbundel kan ook worden aangepast aan de behoeften van de klant.

PSi Free Standing

Diamond's PSi-interfaces zijn specifiek ontworpen om te werken in een contactvrije configuratie waarbij high-power optische beams tot honderden Watts  vanuit free-space in een vezel gekoppeld worden. De kenmerken van de vezels en het profiel van de Beam in free-space zal de hoeveelheid gedissipeerd vermogen bepalen dat de PSi-connector moet verwerken. De materialen en de geometrie van de connectoren worden daarna bepaald om de vrijstaande vezel op de juiste manier in te bouwen in een uitstekende  geleidende metalen ferrule die, indien gewenst, aan een warmte radiator kan worden gekoppeld. Verschillende configuraties zijn beschikbaar naargelang het vezelsysteem in een cladding-mode guiding of cladding.mode stripping versie wordt ingezet.
De PSi-interface is een F-SMA-connector met een hoge precisie koperen ferrule die geschikt is voor vezels met een diameter tot 1000 μm. Geoptimaliseerde radiatoren werken met natuurlijke of geforceerde convectie. Thermisch polijsten
van de front face van de vezel en AR-coatings zijn  beschikbaar.

PSc Collimator Systems

Glasvezel collimatoren  worden geassembleerd  door SM- of MM-vezels te combineren met een plano-convexe lens van de juiste maat, die zowel de grootte en de divergentie van de Beam in free-space zal bepalen. Een lens diameter die overeenkomt met de maat van de ferrule leidt tot zeer compacte collimators die gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in de huls van de connectoren of contra-contacten.
PSc's zijn beschikbaar voor een brede selectie van vezels die een grote bandbreedte aan golflengten afdekken. Indien nodig, zijn anti-reflecterende coatings beschikbaar.